FAQ’s

Hoe weet ik dat mijn boom geplant is?

Als we je opdracht hebben ontvangen worden je gegevens gekoppeld aan een zg. batch. Deze batch bestaat uit duizend bomen. Soms kan het even duren voordat de batch geplant wordt. Dat is afhankelijk van de hoeveelheid orders en de plantcapaciteit. We willen zoveel mogelijk bomen tegelijkertijd planten. Als de bomen geplant zijn krijg je bericht met een overzicht van de plantage met daarin de plaats van de bomen in de plantage. Daarbij krijg je de geologische gegevens van de plantage + een foto.

Kan ik een of meerdere bomen cadeau geven?

Ja, dat kan zeker. Een boom is natuurlijk een prachtig cadeau. Je kunt in het registratieformulier aangeven wat de tenaamstelling van de eigenaar/eigenaren moet zijn. Ook kun je dit achteraf nog wijzigen door even een mailtje te sturen met het verzoek om wijziging.

Mag ik mijn bomen verhandelen?

Ja, dat mag. In een jaarlijks overzicht wordt de waarde van de bomen aangegeven. Als u uw eigendom wilt overdragen is dat geen probleem. Dat gaat ook weer via de mail op dezelfde manier als bij de overdracht van een cadeauboom.

Hoe vaak wordt ik geïnformeerd?

U krijgt jaarlijks een overzicht over de voortgang van de groei, de oogst en de inkomsten van de batch waarin uw boom geplant is. De waarde van uw boom is het gemiddelde van de waarde van de duizend bomen in de batch.

Wat gebeurt er als mijn boom doodgaat?

Als uw boom doodgaat wordt hij vervangen voor een nieuwe. Ofwel op dezelfde plaats in de batch of in een nieuwe batch. U krijgt hier wel bericht van maar omdat uw boom onderdeel is van duizend bomen is dat per boom voor slechts 0,1 % van invloed op de waarde van uw investering.

Wanneer wordt er geoogst?

De bomen worden geplant als ze twee jaar oud zijn. Afhankelijk van de omstandigheden beginnen gezonde macadamiabomen dan na 3 tot 5 jaar met het dragen van noten. Ze produceren ongeveer 30 tot 50 pond (14 tot 23 kg) noten op 9-jarige leeftijd. Dit aantal neemt geleidelijk toe tot wel 80 kg naarmate je boom ouder wordt vanaf deze tijd. Het oogsten gebeurt vanaf de herfst tot in het voorjaar.

Is mijn investering een belegging?

In principe investeert u in een product die u (afhankelijk van het aantal bomen) in de toekomst veel geld kan opleveren voor een periode van wel 80 jaar of verder. In die zin kunt u uw investering als een belegging zien. U zult uw inkomsten daarvan dan ook bij uw inkomen moeten tellen. Uw inkomen bestaat uit een percentage die kan oplopen van 10% tot maximaal 50% van de netto winst van uw bomen na de verhandeling van de noten. De winstuitkering is jaarlijks op basis van het resultaat. 

Zijn er risico’s aan mijn investering?

Natuurlijk zijn er risico’s op het verliezen van uw aankoop. De hoogte van die risico’s bepaald uzelf. Maar door de relatief lage investering t.o.v. de toekomstige winst zijn de risico’s om veel geld te verliezen vrij laag. Bedreigingen zijn voornamelijk de kans op een misoogst door brand, ziektes of uitdroging van de plantages. De plantages worden in een gebied aangelegd waarbij de risico’s wel zoveel mogelijk vermeden kunnen worden.

Waarom zou ik meedoen aan dit project?

In de eerste plaats is onze doelstelling om zoveel mogelijk bomen te planten t.b.v. de opname van CO2. Dit doen we bewust in een omgeving waar we ook armoede kunnen bestrijden, in dit geval in Burundi. Het verdienmodel is noodzakelijk om structurele oplossingen te kunnen bieden voor de komende decennia. Voor u als investeerder bieden we de mogelijkheid om ook te delen in de winst waardoor we u extra kunnen motiveren om mee te werken aan onze doelstellingen en om u aan te moedigen meer bomen te kopen. We willen in samenwerking met andere organisaties de komende jaren wereldwijd 1 miljard bomen planten.

This post is also available in: English Français